Ακολούθησε τα όνειρα σου πριν γίνουν εφιάλτες

dreams

Όπως πίστευε ο Freud, τα όνειρα μας μεταδίδουν μηνύματα και μας βοηθούν να τα κατανοούμε καλύτερα. Εκφράζουν σε συμβολική μορφή τις απαγορευμένες επιθυμίες μας, επιτρέποντάς μας να βιώσουμε την εμπειρία που δεν μπορούμε να έχουμε ή να κάνουμε στην πραγματικότητα, ή όπως πίστευε ο Jung, να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία.

Συνεπώς, το να ονειρευτούμε το άτομο που ποθούμε μία ή περισσότερες φορές, είτε αυτό το άτομο υπήρξε κάποτε στη ζωή μας είτε όχι, είναι μία απαγορευμένη επιθυμία. Με άλλα λόγια, είναι ένα άπιαστο όνειρο. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου ακούω ότι πρέπει να ακολουθώ τα όνειρα μου. Δηλαδή πρέπει να ακολουθήσω και τα “απαγορευμένα όνειρα”. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τίποτα πιο ρεαλιστικό από το απαγορευμένο. 

Ωστόσο, θα σταθώ περισσότερο στα όνειρα όπου έχουμε με τα άτομα που θα τα θέλαμε και εκτός ονείρων, διότι για να βρίσκονται εκεί κάτι σημαίνει. Όμως, είναι πολύ δύσκολο ύστερα να ξυπνάς και να ξέρεις ότι το πρόσωπο που θες ήταν απλά μαζί σου μόνο στο όνειρο σου. Γιατί δηλαδή να είστε μαζί μόνο εκεί; Γιατί η ζωή δεν μπορεί μετατραπεί σε ένα όνειρο όπου οι άνθρωποι δεν θα είναι μαζί μας μόνο ως το πρωί που θα ξυπνήσουμε; 

Τα όνειρα τα κάνουμε για το μέλλον μας. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να πει ότι κάνει όνειρα για το παρελθόν του. Όμως, πολλοί άνθρωποι ζουν ακόμα στο παρελθόν τους, κι αυτό τους κρατάει πίσω, δεν τους αφήνει να προχωρήσουν και να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. 

Καλό είναι να βγάλουμε από τη ζωή μας τα άτομα που θέλουν να παραμείνουν κολλημένα στο παρελθόν, διότι εμείς πρέπει να κάνουμε όνειρα. Και τα όνειρα δεν σχεδιάζονται για το παρελθόν αλλά για το μέλλον. Και οι άνθρωποι που έμειναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να γίνουν μέλλον. Κι αν γίνουν, ξανά παρελθόν θα καταλήξουν. Οπότε γιατί να κοιτάμε μονίμως πίσω από την στιγμή που μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά; Γιατί να μην ακολουθήσουμε τα όνειρα μας πριν αυτά γίνουν εφιάλτες.

– ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ (Fragiskos Aggelos Vidalis)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s